“Milyen íjat vegyek?” – gyakran hallani ezt a kérdést a kezdő íjászoktól. De mi is rá a korrekt válasz? Az egyszerű válasz az, hogy olyat válassz, ami tetszik! Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a kezdő felszereléssel, most egy kicsit a lelki, érzelmi oldaláról közelítjük meg a dolgot.

Ez az egyszerű válasz már-már közhelynek tetszik, de gondoljunk csak bele…

Általában az íjat vásárlók előtt két “út” létezik :
az egyik, hogy barátja, ismerőse próbálja őt meggyőzni arról, hogy olyan íjat vegyen, mint amilyen neki van. Hisz az a legjobb, nem?
Általános tévedés. Ami jól működik az egyik ember kezében, az korántsem biztos, hogy ugyanolyan eredményeket fog produkálni a másiknál.
A másik verzióban valaki megpróbálja az illetőt rábeszélni valamire, hogy az mennyire neki való jószág. Szintén tévedés lehet a dologból, hiszen adott esetben nem mindig lehet biztosan tudni, hogy a leendő íjász milyen képességekkel rendelkezik. Igen-igen mellé lehet fogni ezzel a módszerrel is, ami később akár komoly bajok forrása is lehet.

Tehát akkor mégis milyen íj legyen az ELSŐ ÍJ? Mint fentebb említettem : az, amelyik tetszik.

Hidd el, nem botorság.
Te – legbelül, valahol a tudatod alatt – pontosan tudod, hogy milyen íjat szeretnél, legyen az tradicionális, reflex, csigás, vagy akár számszeríj. Pontosan tudod, mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem. Ha szerencséd van, valamikor szembetalálkozol ezzel az eszközzel, talán egy bolt polcán, talán egy íjász kezében.
Ha azt pedig megszerzed, hidd el : olyan érzés, mint egy beteljesült álom…

Régóta bizonyított tény, hogy az ember csak azt tudja igazán jól művelni, amit valóban szeret. Legyen szó akár munkáról, akár szórakozásról, ez így működik.
Miért lenne más ez az íjászatban?

Ha például autót vásárolunk, először a forma az, ami megragad bennünket. Utána – vagy már a formával egyidőben – megálmodjuk a színét is. A lóerő, a hifi-berendezés, a klíma, és minden egyéb más csak ezután következik.
Így van ez az íjjal is : csak ha megtetszik valamelyik, azt fogod igazán szeretni. Az alakja, a fajtája, a színe… többi már másodlagos.
Próbálj csak meg egy ízig-vérig hagyományőrző embert csigás íjjal lövetni. Vagy egy megrögzött technokrata kezébe adj egy tradicionális íjat. Az eredmények magukért beszélnének…

Végezetül tehát ne csapd be magad : válassz olyan íjat, ami tényleg közel áll a szívedhez. Járj-kelj nyitott szemmel a világban. Lapozgass újságokat, katalógusokat, járd sorra az üzleteket, nézz el versenyekre, beszélgess íjászokkal. Egy nap rátalálsz az íjadra.
Az első íj, hidd el, mindenkinek egy szerelem. Ebből csak egy lesz mindig : AZ ELSŐ.
Majd a második, a harmadik, a sokadik íj : az majd olyan lesz, mint egy társ. Azokat majd már egyfajta tapasztalat útján választod ki.

Merthogy több íjad is lesz majd, az egyszer biztos.
Nekem elhiheted…

(forrás: Unicornis SE)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet