A Dominator 3D MAX a PSE „Pro Series”, azaz egy új fejlesztésű, kiemelt marketing támogatottságot élvező íja, a nagy tengelytávú pályaíj Dominator „kistestvére”. Mint ahogy a nevében is benne van, elsősorban 3D versenyekre készítették, de úgy gondolom, hogy ez az íj akár pálya-, akár terepversenyekre is kitűnően alkalmas – teljesen multifunkcionális.

Mikor megvásároltam úgy gondolkodtam, hogy a 36 ¼” tengelytáv nekem kellően alacsony ahhoz, hogy az íj megfelelően gyors és dinamikus legyen, viszont van annyira sok is, hogy bizonyos szinten tolerálja az esetleges oldási hibákat. A komfortos 7 3/8” aljzás-magasság is az utóbbit segíti, ez az érték egyértelműen pályaíj-kategória felé hajlik. Nem kellett csalódnom: a paraméterek valóban az íj dinamikáját és a pontosságát egyszerre segítik, sikerült megtalálni a gyártónak egy kellemes középutat. A súlya 4,5 lbs, minimális és maximális húzáshossz 26 és 30 1/2”.

PSE és a Design

Bevallottan el kell ismerni: az íj formája a (nemhiába) oly népszerű Hoyt Vantage – ProComp szériákat követi; alsó és felső ablaka hasonlóan van megtervezve, az alapvető különbség az, hogy hosszanti síkban ez az íj teljesen szimmetrikus, bal és jobbkezes íjászoknak is megfelelő, csak másik csigákat kell beletenni. A Hoyt-tal ellentétben letisztultabb, egyszerűbb, funkcionálisabb a formája. A felső ablaka miatt „fejnehéz”, ezt pontos súlyozással ki kell egyenlíteni: személy szerint nekem egy 10 fokos gyorsoldó sokat segített, az íj statikai közepét értelemszerűen lejjebb viszi, így tudja ellensúlyozni a felső többlet tömeget. A felső ablakon az irányzékszár rögzítőjének több illesztési lehetősége is van, szerinte m egy kicsit feleslegesen, a középső gyakorlatilag mindenkinek megfelelő.

A hátsó stabilizátor rögzítőjének illesztéséhez 2 lehetséges helyet is kialakítottak. Sajnos az alsó ablak formája miatt a Doinker V-Bar-omat csak az alsó illesztési ponthoz tudom hozzászerelni, mert a felsőhöz az ablak formája miatt nem lehetett. El tudom képzelni, hogy bizonyos formájú más V-Bar-okat, rögzítőket sem lehet az ablak formája miatt illeszteni, így a kiválasztásnál gondosan kell eljárnunk. Mindenesetre az alsóhoz rögzítettem a hátsó stabilizátoromat a klasszikus formában – hátra és lefelé a csiga irányába. Nekem mind az első és mind a hátsó stabilizátorom meg van még toldva egy-egy extenderrel, így az íj statikailag stabilabb, és nehezebb is – de ezt egyéne válogatja, ki hogy szeretni.

PSE Dominator 3D csigás íjAz íj sajnos drága volt (ez az íj tényleg prémium kategória), így egyelőre a gyári ideget nem tudtam lecserélni, rajta hagytam – s kellemes meglepetés ért: közel kétezer oldás után gyakorlatilag az ideg semmit nem nyúlt, nem mozdult el, a csiga referenciapontjai pontosan ott vannak, mint az első lövés előtt, a bandázsok is szépen tartják magukat. A csigák szinkronja sem „mászott el”, s a peep sem fordult el semmit se. Az íjnak flexibilis kábelvezetője van, azon a csúszka biztosítja a kábelek mozgását, egyelőre kifogástalanul működik. A kábelvezető az íj szimmetriájából adódóan, szükség szerint pár csavarozással egyszerűen átrakható a másik oldalra. Az íjra gyárilag egy idegstop is fel van szerelve, többféle állítási lehetősége is van, ez is egyszerű módon, pár csavarozással történik. A 2 pár vékony „X-Tech” karon lévő speciális gumi rezgéscsillapítók hatékonyan dolgoznak, szépen elvezetik a rezonanciát.

PSE Csigarendszer

A csiga „one and half” rendszerű – nekem egyszerre dinamikus és komfortos. Az íj kihúzása egyenletes, nem „döccen” meg menetközben, a kikönnyülésnél nem ugrik meg – a legritkább esetben esik le a vessző a vékony pengéről. Az íjnak elég határozott fala van – bár miután korábban szinte kizárólag egycsigás íjakkal lőttem, így most ez az érzés teljesen új nekem, lehet, hogy más íjász másképp érezné. A markolata nekem egy hangyányival vékonyabb, de hamar meg lehetett szokni, komfortosan támaszkodik bele a tartó kéz. A markolat formája egyenes letisztult vonalú, nincs anatómiai kialakítása.

Az íjra jellemző kettősséget az oldásnál is lehet érezni: oldás után a vessző megindulása dinamikus, erőteljes és gyors, de maga az íj nem üt, nem rúg, simulékonyan viselkedik. Úgy fogalmaztam meg magamban: az íj működésének dinamikája teljes mértékben segíti az íjászt és az oldás folyamatát.

Zárszó

Személy szerint ezt az íjat kifejezetten 3D versenyekhez vásároltam, de már most biztos vagyok benne, hogy a pontosságából és a komfortjából adódóan pályaversenyeken is ezzel fogok indulni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet