Itthon még csak most van elterjedőben a csigás íjjal lövők között a Prime márkanév – pedig többek között Dave Cousins is egy ilyennel tartja rettegésben a kategóriát. Enyhén egyedi design és különleges csiga-technológia jellemzi a Prime íjakat. Szerény személyem február óta boldog tulajdonosa egy 2014-es Prime Alloy-nak, ami egy Hoyt Ultra Elite-et váltott: ég és föld a két íj, de véleményem szerint megérte.

Külcsín

Visszafogott, mégis dögös – így lehetne röviden összefoglalni. Matt fekete bevonat, masszív karok, semmi felesleges cicoma de mégis kecses – annak ellenére, hogy a manapság megszokotthoz képest több anyagot hagytak mind a középrészben, mind a karokon.

A Prime Alloy gyárilag gumis markolattal és fölötte egy kis tálcával rendelkezik, ami a vadászpengék ellen védi az íjász kezét. Személy szerint nekem nem volt rá szükségem, ezért mind a gumimarkolatot, mind a tálcát levettem: így egy sokkal keskenyebb, határozottabb markolatot kaptam (valamint +1/4″ húzáshosszt), amin picit jobban “fel tudtam nyúlni”, hogy egy stabilabb fogást alakíthassak ki magamnak. Itt jegyezném azért meg, hogy óvatosan kell bánni ezzel a “felnyúlással”, mert igen fájdalmas következményei lehetnek!

Bevallom, kicsit izgultam, amikor először a kezembe került az íj – mármint az alapvető “új játékszer” izgalmon túl. Ennek az izgalomnak a tárgya a számomra kis tengelytáv volt: 33,25″-os méretével klasszikus vadászíjnak számít, de lövés közben ez egyáltalán nem érződik. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy a közel 4″-lal hosszabb Hoyt Ultra Elite-nél sokkalta megbocsátóbb az Alloy.

Eddigi tapasztalataim alapján az első dolog, ami mindenkinek szemet szúr, az maga a csiga kinézete és a mérete: szép nagy méretű darabok, ráadásul alul-fölül kettő-kettő darab, ami nem megszokott.

Technológia

Ahogy már korábban említettem, nem egy megszokott csigarendszer található az íjon. A Prime azzal indokolta ezt a technológiai újítást, hogy ezzel kiküszöbölhető az egyenetlen dőlés – nos, van benne valami. Természetesen így is van egy nagyon minimális dőlése a csigának, de közel se akkora, mint a klasszikus társainak.

Az újítás lényege, hogy az oldás után a csigák csak minimálisan változtatják a dőlésszögüket, aminek köszönhetően az ideg oldalirányú mozgás nem végezve adja át az energiát a vesszőnek. Ennek köszönhetően kapunk egy gyorsan beállítható, nagyon is szerethető íjat, amivel csak lőni kell, nem naphosszat hangolni.

A csigákon található ütköző segítségével lehet a lekönnyítésen állítani 65-80% között. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha levesszük 65%-ra, akkor a húzáshossz is rövidebb lesz! Mivel én az alacsony lekönnyítés híve vagyok, ezért teljesen levettem 65%-ra, a húzáshosszt pedig a markolat levételével tudtam kompenzálni.

A csiga fal-pozíciójára se lehet egy rossz szót mondani: annak köszönhetően, hogy az amúgy meglepően vastag karokon “koppan” az ütköző, gyakorlatilag teljesen kiküszöbölték azt, hogy bele lehessen pluszban húzni az íjba.

Természetesen, mint a legtöbb új csigás íj, ez is csapágyas, görgős kábeleltartóval van ellátva. Ezen felül ez a kábeleltartó még állítható is, amivel tovább csökkenthető a csigák dőlése – azért arra érdemes figyelni, hogy ne lazítsuk túl, mert akkor a tollak bele fognak ütközni.

Lövés

Gyors, nyugodt, stabil – így lehetne talán röviden összefoglalni ezt az íjat. Az oldás után nem érződik rezgés, rúgás, dinamikusan indítja útjára a vesszőt, de maga az íj nyugodt marad és csendes. Számomra nagyon meglepő volt, hogy egy “közepesen nagy” oldalirányú oldásnál is viszonylag toleráns volt az íj, nem lett annyira pontatlan a lövés 35-40 méteren se, mint amennyire számítottam volna egy ekkora méretű íjtól.

Itt kell megjegyezni, hogy érdemes egy oldal-stabilizátort az alsó foglalaton keresztül rögzíteni az íjhoz, hogy a súlypontja lejjebb kerüljön. Ellenkező esetben én éreztem egy minimális billegést az íj felső részén.

Már többször említettem a markolatot, illetve azt, hogy én levettem. Ennek részemről több oka is volt. Egyrészt számomra a gumi markolat túlságosan vastag volt, nem állt kézre és hajlamos voltam belecsavarni lövés közben. A markolat levétele után szemmel láthatóan összébb ment az oldalirányú szórás is.

Összegzés

Kisebb novellát tudnék még összeírni valószínűleg erről az íjról, hiszen egy kiváló darabról van szó – de ezt érdemesebb inkább élőben megtapasztalni.

Néhány adat még a végére. Ez az íj jelenleg 58,5 fontra van betekerve, 28,5″-os húzáshosszon. Mivel a 2015-ös év számomra az IFAA szabályrendszer szerint telik, ezért erre van behangolva az íj, azaz 300 f/s alatti sebességre. Ahhoz, hogy ezt el tudjam érni, Carbon Express NanoXR 450-es vesszőket használok, 80graines hegyekkel, aminek az össztömege így 340 grain.

Árát tekintve nem tartozik az olcsóbb darabok közé, de a boltok polcain találunk nála nagyságrendekkel drágább íjakat is. Ezzel együtt, egy nagyon jól lőhető, stabil, toleráns íjról van szó – már csak a mögötte lévő embernek kell felnőnie hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet