Amikor elkezdi valaki az íjászatot, két fontos kifejezéssel biztosan fog találkozni: húzóerő és húzáshossz. Ez utóbbival kapcsolatban készített Csikós József (Prime gyári versenyző) nekünk egy részletes videót.

Ebben a videóban megmutatja, hogy hogyan célszerű mérni a húzáshosszt, mik azok a dolgok, amiket gyakran elrontanak, illetve mikre érdemes odafigyelni.

Józsi alapvetően csigás íjász, tehát ebből az aspektusból magyarázza a dolgokat, de az alapok minden íjtípus esetében azonosak és remélhetőleg mindenki számára érdekes információkat tartalmaz!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szerintem a húzáshossz mértéke nem az íj sajátossága hanem az íjászé. Tehát ugyanazt az íjat más mértékben tudja meghúzni egy rövid karú ember, mint egy hosszú karú. Ennek akkor van értelme ha mindenkinek személyre szabottan csinálnának íjakat. Vagy ezekből is léteznek különböző méretűek?

    • Szia!

      Az a helyzet, hogy a csigás íjakat “személyre kell szabni” a húzáshosszt illetően – az csak akkor működik jól, ha be van állítva, hogy pl 28,5″ “húzható rajta” (feltételezve, hogy neked 28,5″ kell). Tehát ezekkel az íjakkal nem lehet azt megtenni, hogy pl. a 28,5″ra beállított húzású íjat 26″-ig húzod és úgy lősz vele. Egyrészt itt nem fog átbillenni a csiga (tehát nem könnyít ki, ami ezeknek az íjaknak az előnye) másrészt nem is fog úgy dolgozni, ahogy azt kéne neki.

      A csavart az okozza, hogy a különböző gyártók néha máshogy mérik ezt, ami még viccesebbé teszi a helyzetet – főleg, ha olyan íjat veszel, aminek úgynevezett fix csigája van és drága csigacserével oldható meg csak a húzáshossz változtatása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet