Egy új vessző kiválasztása mindig kemény feladat, sok szempontot kell figyelembe venni. A megfelelő választást segítendő gyűjtöttem össze most néhány szempontot, segítséget.

Megfelelő anyagú vessző

Nagyon fontos, hogy a megfelelő anyagú vesszőt válasszuk az íjunkhoz. Ezt a választást két szempont határozza meg: egyrészt maga az íj, amivel lövünk: ha csigás íjjal lövünk, akkor a favessző rögtön kiesik a képből. A másik szempont az adott szabályrendszer, ami szerint versenyezni szeretnénk. Ezt fontos áttanulmányozni, mert például a tradicionális íjakkal versenyeken csak favesszővel lőhetünk a kategóriájában, ha carbon vesszőt szeretnénk használni, akkor másik kategóriába – vadászreflex- fognak minket sorolni.

Alapvetően háromféle típust különböztetünk meg:

  • Favessző: ezt a típust főként a tradicionális íjászok használják, illetve egy-két vadászreflex íjjal lövő. Fán belül többféle anyagú vesszővel lehet találkozni (pl. borovi fenyő, sitka fenyő, stb.). Árát tekintve a legolcsóbb vesszők, de talán a legsérülékenyebbek is.
  • Alumínium vessző: régebben volt nagy divat az alumínium vessző, manapság főként teremben használják a csigások a vastagabb fajtákat, ahol a maximum táv 18 m. Előnye, hogy viszonyag olcsók, de könnyen ferdülnek, sérülnek.
  • Carbon vessző: a legmodernebb technológiával készült vesszők. A történelmi íjakat leszámítva gyakorlatilag mindenhez ez a fajta vessző ajánlott. A kínálatot átnézve találunk vékonyabb és vastagabb, könnyebb és nehezebb darabokat, ezeket minden esetben az adott szabályzat, az igények és a pénztárcánk függvényében kell megválasztani. Egy vastagabb vessző valószínűleg több “vonalas találatot” fog eredményezni, viszont cserébe a széllel szemben érzékenyebb lesz. A carbon vesszők között is találunk olcsóbb darabokat, de találunk olyat is, ahol egy darab cső 10.000 ft-ba kerül.

Spine érték

A spine érték egy olyan fogalom, amit sokan ismernek, hallottak róla, de csak kevesen tudják tényleg elmagyarázni, hogy az mit is jelent. Sokan nem is tudják, hogy a nem megfelelő spine értékkel rendelkező vessző sokszor a fő oka a pontatlan lövéseknek.

Leegyszerűsítve ez az érték mutatja a vessző hajlási hajlandóságát. Egy erősebb íjhoz merevebb vessző kell, míg egy könnyebbhez lágyabb. Erre azért van szükség, mert az oldás pillanatában az íj az idegen keresztül rengeteg energiát ad át a vesszőnek, ami ekkor elhajlik – ha ez a hajlás túl nagy, akkor beszélünk túl lágy vesszőről. Ilyenkor túlságosan elkezd csóválni a vessző, valamint extrém esetben akár a vessző töréséhez is vezethet. Ha túl merev a vessző, akkor nem tud megfelelő mértékben meghajlani a vessző és a lövés pillanatában a vessző oda fog “csapni” a kifutóhoz, ami ezáltal eltérül.

Ha vadászni is tervezünk az adott vesszővel, akkor mindenképp úgy válasszuk meg a vesszőnket, hogy a vadászpenge súlyával is kalkuláljunk, mivel ha a gyakorláskor használt hegy súlya eltér a vadászpengéjétől, akkor a merevség is változni fog a csere után.

Természetesen ez a spine érték nem egy statikus érték. Nehezebb heggyel lágyítani lehet a vesszőt, könnyebbel pedig keményíteni. Ezen felül a vessző hossza is hatással van a spine értékre.

Megfelelő vesszőhossz

A pontossághoz és az íj dinamikájának tökéletes kihasználásához fontos, hogy tökéletesen meghatározzuk a vesszőhosszt. Az ökölszabály itt az szokott lenni, hogy a húzáshosszunkhoz képest +1″-t hagyjunk rá, mivel így biztosan nem fogjuk esetleg túlhúzni és lerántani azt a kifutóról. Ez főként a reflex íjaknál igaz, a csigás íjaknál nehéz túlhúzni a vesszőt, de ettől függetlenül nem szabad annyira kicentizni, hogy a hegy támaszkodjon fel a kifutón!

Amire még oda kell figyelni, hogy azonos hosszúságú vesszőket használjunk: ha az egyik vesszőnk 28″, a másik pedig 29″, akkor ne csodálkozzunk, ha nem tudunk két egyformát lőni velük.

Hegyek és tollak

A tökéletes vesszőhöz fontos a jól meghatározott vesszősúly és típus, valamint a megfelelő tollazás. A vesszősúlyról már ejtettem néhány szót korábban. Típus tekintetében azt kell főként eldönteni, hogy az adott vesszővel mi a célunk. Ha csak versenyzésre használjuk, akkor én személy szerint jobban preferálom az úgynevezett beragasztós hegyet, amit közvetlenül a csőbe kell rögzíteni. Ha vadászni is tervezünk az adott vesszővel, akkor mindenképp úgynevezett insertes hegyet használjunk, mert ekkor a gyakorló hegyet gyorsan tudjuk vadászpengére cserélni. Érdemes olyan súlyú gyakorló hegyet szerelni ilyenkor a vesszőre, mint amilyen nehéz vadászpengét használunk.

Sokan azt hiszik, hogy a tollazás csak a vessző díszítésére szolgál, de ez nagy tévedés. A vessző megfelelő irányban tartásában, stabilizálásában van nagy szerepe. A vadászok például ezért szoktak nagyobb tollakat használni: mivel a hegy nehezebb tömeget képvisel, nagyobb mozgást kell stabilizálnia a vessző végének, amihez nagyobb profilú toll kell.

A versenyzők az alacsonyabb tollakat szokták preferálni, mivel azok kevésbé lassítják be a vesszőt.

Ami fontos: favessző csak pulykatollat “szabad” ragasztani (a gumitoll megdobná a vesszőt, valamint a szabályzatok is tiltják), alumínium és carbon vesszőre lehet pulyka és gumitollat is ragasztani. A pulykatollat viszont kevésbé ajánlom, mivel esős időben lelapulnak valamint sokkal sérülékenyebbek is.

Vesszőválasztás

A fentiek tükrében már talán látszik, hogy a megfelelő vessző kiválasztása gondos tervezést igényel. A terep és 3D íjászok például igyekeznek olyan vesszőt választani, ami a lehető leggyorsabb, de még nem károsítja az íjat. A pályaíjászoknál nincs szükség nagy sebességre, ezért ők nehezebb, stabilabb vesszőket raknak össze.

Nagyon fontos, hogy mielőtt vesszőt vásárolunk, mindenképp tanulmányozzuk át a gyártó által kiadott táblázatot, amiből kideríthető, hogy milyen spine értékű vesszőre van szükségünk. Favessző esetén érdemes a gyártóval egyeztetni és az íj és az íjász minden paraméterét elmondani.  Ahhoz, hogy a megfelelő vesszőt tudjuk választani, az alábbi adatokra van szükség.

  1. Húzáshossz és vesszőhossz meghatározása
  2. Pontos fonterő meghatározása

Ha ezek megvannak, akkor nekieshetünk a gyártók által kiadott táblázatoknak. Ha határértéken lévő érték jön ki, akkor érdemes az egyel nagyobbat választani – főleg, ha teljesen ismeretlen vesszőről van szó.

[box type=”info” align=”aligncenter” width=”85%” ]TIPP! Ha új vesszőt szeretnél és nem vagy biztos a dolgodban, mindenképp beszélgess el egy íjászboltossal, akivel megbízol. Ahhoz, hogy segíteni tudjon, mindenképp vidd el magaddal az íjadat. Ott le tudtok mindent mérni és ki tudjátok nézni a megfelelőt. Emellett a népszerűbb vesszőtípusokkal kapcsolatban az íjászok is tudnak neked segíteni, hogy ne nyúlj bele olyanba, ami problémás lehet (pl. túlságosan sérülékeny, gyorsan kilágyul, stb.)[/box]

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet