Az emberek többségének van egy erősebb és egy gyengébb szemük: ezt hívjuk szemdominanciának. Sokan nem is tudnak erről, hiszen nem voltak kitéve olyan helyzetnek, amikor ez előjött volna.

Maja Marcen: jobb kezes de a bal szeme domináns.
Maja Marcen: jobb kezes de a bal szeme domináns.

Nagyon fontos, hogy mielőtt íjat ragadunk a kezünkbe, megállapítsuk a domináns szemünket. Jó esetben ez megegyezik az ügyesebbik kezünkkel, tehát jobb kéz jobb szem és fordítva. Rossz esetben ez sajnos nincs így, ebben az esetben különféle módszerek vannak: van, aki a kezét szoktatja át, van aki a szemét. De van egy-két olyan kivétel, aki egyiket se teszi. Ilyen például a kolumbiai válogatott pályaíjász, Maja Marcen: ő úgymond “keresztbe” húzza az íjat.

De hogyan is lehet megállapítani, hogy melyik szemünk a domináns? Az alábbi öt lépést követve kideríthető.

    Szemdominancia: így tartsd a kezed az ellenőrzéshez.
    Szemdominancia: így tartsd a kezed az ellenőrzéshez.

  1. Keress egy fix, látható tárgyat nagyjából 5 méterre magadtól.
  2. Nyújtsd ki a karodat és zárd össze úgy a két tenyeredet, hogy a hüvelyk- és mutatóujjaid között legyen nagyjából 3 centiméter átmérőjű luk.
  3. Mind két szemedet nyitva tartva nézz keresztül a lyukon, és “célozd be” az első pontban kinézett tárgyat.
  4. Ügyelve arra, hogy a lukon nézel keresztül, lassan közelítsd a kezedet az arcod felé: a tested reflex-szerűen a domináns szemed irányába fog húzni.
  5. A négyes pont ellenőrzése érdekében nyújtsd újra ki a kezed, majd felváltva csukd be az egyik, majd a másik szemedet is. Ha minden igaz, akkor a célkép annál a szemednél “nem mozdult el”, amelyikhez az előbb a kezedet húztad.

Nagyon ritka esetekben hallani olyanról, hogy valakinek nincs domináns szeme. Ebben az esetben az ügyesebbik kézre kell fókuszálni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet