Mindegy, hogy vadászíjász vagy versenyíjász vagy: jó oldástechnika nélkül esélyed sincs. Az Íjásztechnika sorozat mostani részében ezt fogjuk kicsit boncolgatni, vizsgálni mind a reflex íj mind a csigás íj aspektusában.

Ahhoz, hogy egy íjász hosszú távon sikeres legyen, szükséges a megfelelő forma: az a lövési folyamat, ami a legegyszerűbben és legjobban ismételhető technika.

Kapcsold ki az agyad!

Alapszabály: a jó oldás – technikától függetlenül – tudat alatt megy végbe. A jó lövésnél a tested ösztönösen el fogja engedni azt a vesszőt, neked “csak” annyi a dolgod, hogy meglepődj. Ha ez nem történik meg és egy “MOST” hang szólal meg a fejedben, amire tudatosan elengeded az ideget, akkor nagy eséllyel lehet oldáshiba a lövési folyamatban, valamint tudatosan várni fogod a parancsot, ami görcsössé teszi a lövést és még több hibát fog a felszínre hozni – akár célpánikot is.

Ha nem kell azon gondolkodnod, hogy mikor kell lőnöd, akkor több energiád marad egy sokkal fontosabb dologra: a célzásra. A lövési folyamatnak ebben a fázisában csak a célzásra szabad fókuszálni, semmi másra: minden egyébnek tudat alatt, reflexből kell működnie. Kiegészítés: a célzásra se szabad túl nagy figyelmet szentelni, mert a túlzott célra tartási kényszer is lövéshibát eredményezhet!

Meglepetés teszt

Ahhoz, hogy megtudd, milyen érzés is a már említett meglepetés-lövés, alkalmazd az alábbi technikák egyikét, attól függően, hogy mivel lősz.

A csigás íjászoknak kicsit könnyebb a dolguk, mert csak elsütőre van szükség (fontos, hogy NE backtension legyen!) és egy barátra.

 1. Állj 5 méterre a táblától úgy, hogy a társad a hátad mögött van
 2. Húzd ki az íjadat
 3. Tarts célra
 4. Csukd be a szemedet
 5. A társad előzetes jelzés nélkül óvatosan nyúljon oda az elsütőhöz és oldjon helyetted. Fontos, hogy úgy csinálja, hogy te ne tudd, mikor sül el!

A helyes technikánál a húzókönyök hátra fele fog magától mozdulni! Sokszor látom, hogy egyesek azzal “csalnak”, hogy lövés után tudatosan húzzák hátra a könyöküket, persze már akkor, amikor a lövés régen elment.

Azt szokták az elsütővel lövőknek tanítani, hogy “tanulj meg oldani a hátaddal és könyököddel az ujjad helyett”. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, nagyon fontos, hogy az elsütő rád legyen beállítva: az elsütő gomb szöge, érzékenysége, valamint csuklószíjas elsütő esetén a szíj hossza is fontos tényező. Ha ezeken túl vagy, kihúzás után két dologra kell odafigyelni:

 1. NE markold az elsütőt, még akkor se, ha azt “marokelsütőnek” hívják! Lazán tartsd: ha félsz, hogy kicsúszik a kezedből, akkor kösd egy laza szíjjal a csuklódhoz. (mellékelt kép)
 2. Finoman helyezd rá az ujjadat az elsütő gombra, de ne nyomd meg! Kezd húzni a hátaddal és a lapockák összezárásával: helyes technikánál el fog oldani magától, mivel a lapockák közeledésével a könyök elindul hátra és így a kéz többi része is: az elsütőt viszont húzza az ellenkező irányba az íj, ezért az kisebb mértékben mozdul, mint az ujjunk, aminek következtében létre jön az oldás.

Sajnálatos módon a reflex íjászoknál nincs ilyen egzakt módon bemutatható módszer, de használható valamelyest a csigás technika egy kis átalakítással. Fontos, hogy ne akarjunk küzdeni a társunkkal szemben. Ugyan úgy álljunk be, mint ahogy fentebb írtam. A különbség az, hogy a célzás után a társunk egyik kezével a gerincünket támassza a két lapocka között, miközben másik kezével a húzókar könyökcsúcsát húzza “hátrafele”: itt ne küzdj, hagyd, hogy legördüljön az ideg, amikor akar. Itt is igaz az, hogy akkor jó a technika, ha a húzókar szépen hátra indul meg. A jó lövésnél nem akarod megtartani az ideget. Jó technikánál a lapockák összezárása miatt az ellazult ujjak közül gyakorlatilag kitépi magát az ideg.

A World Archery Youtube csatornáján remek példák vannak a helyes oldásra, onnan emeltem át most egyet ahhoz, hogy a “hátrafele oldást” jól láthatóvá tudjam tenni:

Zárszó

Egy nagyon fontos dolgot írnék ide a végére: ez a cikk – és úgy általában az olvasott anyagok – nem helyettesítenek egy szakképzett, hozzáértő edzőt, aki személyesen látja a hibákat és tudja is javítani azokat! Ez a cikk csak tájékoztató jelleggel készül, hogy néhány kérdéses pontra próbáljon segíteni.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia! Lenne egy kérdésem. A nagy darab embereknek mennyire ajánlott ez a sport? Van itthon egy csigás íj. Még a Kassai féle. Tehát nem mai darab már.. Sok évet állt, de persze gyakorlásnak jó lenne.
  Csak éppen én úgy veszem észre, hogy a célzáskor az íjász teljesen a test közelébe, az archoz húzza az ideget. Na most én a testfelépítesem miatt ezt nehezen tudom megoldani.. Egyelőre nincs is célzóka az íjon. De félek ha teszek rá, akkor sem fogom tudni rendesen használni. Tetszenek a reflex íjak is nagyon. De azzal kapcsolatban is vannak hasonló aggodalmaim. Van valami leírás, hogy mennyire számít a beállás? Láttam olyanokat, akik például valahogy előre döntik a felső testüket, és ferdén tartják az íjat! Ez szabályos? Illetve ez működhet nálam?
  Előre is köszi a választ!

  • Szia!

   Teljesen nyugodtan belevághatsz – vannak szép számmal nagyobb alkatú kollégák.

   Viszont amit javasolnék: mielőtt elkezdesz azzal a Kassaival lőni, keress fel egy egyesületet, ahol segítenek a mozgásban, átnézik az íjat – de lehet, hogy adnak gyakorláshoz egy megfelelőbbet. Én szvsz felraknám a falra dísznek azt az íjat, lőni már nem szabad vele, mert komoly sérülés (mind az íj, mind a te részedről) lehet a vége!

   A pontos lövés egyik alapja az azonos mozgás, a helyes tartás és mozgássor – tehát nagyon számít a beállás. Dőlni, forgatni azért nem célszerű, mert azt nem tudod 100%-ban mindig ugyan úgy csinálni még vízszintes talajon se, nemhogy pl egy terep vagy 3D versenyen.

   Az alap technikában nem célszerű előre dőlni, az íjat bedönteni meg aztán pláne nem – főleg csigás íjnál.

   Összegezve keress egy egyesületet, akik tudnak segíteni. Ha megírod, hogy merre laksz, akkor valószínűleg tudunk is ajánlani. De itt is van egy csomó egyesület listázva:

   http://asmhungary.com/ijasz-egyesuletek/

   • Szia!

    Közben beújítottam egy 42#-os Kassai Medvét. Most azzal gyakorlok. Kicsit fura, hogy két szemmel célozzak. Illetve tudat alatt. Egyelőre nem akarok nagy távra lőni. Vannak jó és rossz lövéseim. Egyelőre több a rossz! 🙂 Csak ugye az ujjaim sínylik meg legjobban a reflex íjat. Ez a legfurább a csigás után. Muszáj lesz kesztyűt használnom.
    Köszönöm a segítséget! Amint lesz több időm, megpróbálok konzultálni valakivel szemben is. Egyébként Dombóvár környékén lakom.
    Örülök, hogy válaszoltál!
    Tamás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet