Sorozatunk előző részében az az íjászat esőben történő űzéséhez adtunk néhány tanácsot. Most a szél ellen vesszük fel a harcot néhány hasznos tanáccsal.

1. Szél hatása a vesszőre

A nagyon erős szembe szél lenyomja a vesszőt,az erős hátszél megemeli. Favesszőnél-mivel nehezebbek a karbonnál,annyira nem észlelhető. Természetesen itt nem méterekről beszélünk, valamint ha mi magunk is szeles helyről lövünk, akkor valószínűleg észre se fogjuk venni, mert a szél minket is “dobálni fog”. Ez akkor figyelhető meg igazán, ha a lőállás maga szélcsendes helyen van, de a cél már nem. Ez tipikusan az “erdőből a rétre” lövés.

Ami még egy fontos tényező: minél magasabb, nagyobb egy vessző tollazása, annál érzékenyebb a szélre, hiszen nagyobb felületbe tud belekapni.

2. Figyelj a szélre!

Van, aki a tegezére/stabilizátorára vékony szalagot köt, hogy azzal “mérje a szél erősségét. Ez szerintem annyiban téves elképzelés, hogy csak az íjász környékén használható – ott meg szerintem ilyen eszköz nélkül is érezhető, hogy fúj-e a szél és mennyire.

Érdemesebb inkább körültekintően megnézni az aljnövényzet “mozgását” lövés előtt, sokat segíthet abban, hogy megtudjuk, a cél környékén mennyire fúj a szél. Főleg a cél környékén érdemes figyelni a szelet,hisz ott a leglassabb a vessző (nagy távolságnál).

A hegytetőn,vagy erdő végénél szinte mindig számítani kell “meglepetésekre”, hirtelen változó szélerősségre.

3. Légy körültekintő a lövéssel!

Célszerű a vékonyabb ágakat is figyelni a vessző várható lővonalában – ez kiemelten fontos a lassabb, nagyobb röppályát leíró vesszők esetében! Ha hullámzik a szélerősség, előfordulhat, hogy az adott pillanatban éppen nem lóg be egy ágacska, de a lövés előtt feltámadó szél már besodorhatja az útba.

4. Érezd a ritmust

Sose küzdj a szél ellen – hidd el, ő nem fárad el! Lövésnél figyeld a szél ritmusát, próbálj alkalmazkodni hozzá és akkor elengedni,ha épp abbahagyja,vagy kisebb az ereje.

Érdemes szeles időben is gyakorolni: meg kell tanulnod – pontosabban rá kell érezned -, hogy mennyit kell “rátartanod” oldalirányban a különféle távokon, ha fúj a szél.

5. Öltözködés

Az alapszabály ugyan az, mint esős időben: olyan ruhadarabokat vegyél fel, amik melegen tartanak, könnyűek és nem lógnak az ideg útjába.

Hölgyeknél (és hosszabb hajú férfiaknál) a hajrögzítésre is odafigyelni (kendő,hajgumi,csat),mert a kisebb hajat is bele tudja fújni a szemünkbe a szél, valamint a kósza hajszálak az idegre is csavarodhatnak: ez pedig felettébb kellemetlen érzés tud lenni.

Társszerző: Balou

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nem csak a hát/szembeszél számít, főleg egy lassabb vesszőnél! Az oldalszél sokkal kritikusabb tud lenni.
    Ha nem te vagy a kezdő az adott célnál, érdemes figyelni a versenytárs lövését, következtetéseket lehet levonni mind a vessző mozgásából, mind abból, hogy hova ment az ő vesszője (már persze, ha mint íjászra érdemes figyelni 🙂 ).

    És én is csak erősíteni tudom, hogy tapasztald ki a szél ritmusát, keress csendes időszakokat és próbálj ahhoz alkalmazkodni. A legtöbb esetben van ilyen, használd ki!

    • Teljesen igazad van, Qko!

      Annyival egészíteném ki, hogy ne bízzunk azért vakon a látottakban: egy jobbos lövés nem feltétlen a szél eredménye – de érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi történhetett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet