A legjobb időjárási körülmény ha ragyog a nap,de azért a hőségben sem egyszerű az íjászat. Napos időben rengeteg trükköt tudnak alkalmazni a pályaépítők, de a maga a meleg, a hőség nagyobb kihívás elé tudja állítani az íjászokat.

A fény-árnyék hatás befolyásolja a távbecslés sikerességét. Erőszeretettel helyeznek el úgy célokat, hogy árnyékból fénybe, vagy fényből árnyékba  kelljen lőni,vagy olyan helyre tesznek állatot, ahol az árnyék mozog az állaton,ami elvonja a figyelmet, nehezíti a fókuszálást. Az ezekhez hasonló napos trükköket tudjuk talán a legtöbbet gyakorolni,hisz napos időben mindenki szívesebben lő.

Árnyékolás

Ha szemünkbe süt a nap, jó szolgálatot tehet egy sapka vagy egy kalap, ami árnyékot vet a szemre, de nem akadályoz a lövésben. Különösen szemüvegeseknek hasznos – a csigás íjászoknak meg szinte kötelező elem a sapka. Ez nem valami divathóbort, a peep árnyékolásában is sokat tud segíteni. A szem megfelelő árnyékolása azért is fontos, mert a vakító nap és a visszatükröződő felületek (pl. homokos talaj, víz) miatt hunyorgunk. Ennek a hunyorgásnak a következtében picit “máshogy látjuk” a környezetet, ami által a távolságokat is máshogy észleljük és ez a távbecslésünket is megviccelheti.

Kérhetjük csapattársunk segítségét is,de ez nagy körültekintést igényel, nehogy behúzzanak a csapattársak a csőbe – erről az “5 gyakori hiba, amit jobb elkerülni egy IFAA versenyen” című cikkben olvashatsz.

A sapka-kalap arra is jó,hogy megvédjen a leégéstől,napszúrástól.Erre a célra jó egy világos színű kendő is.

Egy fél mondat erejéig említettük már a csigás íjászokat. Számukra van még egy jó tanács: ne csak a szemüket árnyékolják, hanem magát az irányzékot is! Függetlenül attól, hogy van-e benne lencse, vagy sem, a túlzottan megvilágított irányzék vakít, nehezíti a célzást. Erre a célra sok megoldás van: vannak gyári árnyékolók, de akár egy DVD dokból is lehet hajlítani egyet, ha van hozzá kézügyességünk és egy kis türelmünk, hogy hő fölött a megfelelő formára hajlítsuk. Szintén mások 0,5 literes üdítős flakonból alakítanak ki árnyékolót. A lényeg, hogy ne sötétítsen le túlságosan, de szűrje a fényt, valamint könnyen lehessen felrakni és levenni.

Folyadékbevitel

Egy átlagos felnőtt ember normál napi folyadékszükséglete 2,5 l körül van, de hőségben ez a duplájára is nőhet! A nagy melegben egyébként is hajlamosabbak vagyunk dekoncentrálttá válni: a hőség elvonja a figyelmet és megfelelő mennyiségű folyadék hiányában dehidráltak is leszünk. TUDATOSAN KELL INNI! 

Akkor is,ha épp nem vagyunk szomjasak. PL.:Minden második-harmadik célnál igyunk másfél deci folyadékot – fontos, hogy lehetőleg vizet és ne cukrozott, szénsavas üdítőket. Ezt a mennyiséget hőségben, nehéz terepen simán kiizzadjuk, nem fogjuk feltartani a csapatot eü. szünetekkel. Ne legyünk szégyellősek: mindig vegyük igénybe a frissítő pontokat, főleg, mert nem tudhatjuk, hogy hol lesz legközelebb.

Sokan nem cipelnek magukkal folyadékot, mert arra számítanak, hogy lesz frissítő pont. Sajnos hőségben ez nem jó döntés. 1-1,5 l innivaló nem annyira súlyos,hogy ne cipelhetnénk, valamint ha ez kifogy, a frissítő pontokon gyorsan után tudjuk tölteni. A nálunk levő vizet ne csak ivásra használjuk: locsolhatjuk a hajra,nyakra arcra,tarkóra. Okos megoldás lehet a folyamatos hűtés:vizes törölköző a nyakban.Kellemesen hűsít. A rutinosabbak szoktak lefagyasztani vizet, ami a pálya felére érve már valamennyire felolvad, ezáltal lesz nagyon hideg vizünk,ami sokáig jeges marad a modern hőtárolós hátizsákokban.

Ha semmi nem jött össze-avagy a kiszáradás-napszúrás tünetei

Kiszáradás: Ájulás, szívdobogás érzés, erős szédülés. Sajnos ha már ájulásig fajultak a dolgok, az azonnali orvosi ellátást igényel, infúziós folyadékbevitelt. A versenyző ilyenkor már kénytelen feladni az aznapi versenyt.

Napszúrás: Kábultság, szomjúságérzés, szédülés, fejfájás, hányinger – hányás, általános gyengeség.
Először nem is érzékeljük, gyakran csak este jönnek elő a tünetek, fokozatosan erősödve. Ha leégés is társult hozzá akkor hidegrázás, borzongás, láz, elesettség is társulhat mellé, mint tünet..

Teendő: A lehető legrövidebb időn belül keresni kell egy hűvös, sötét, árnyékos helyet, és ásványi anyagokban gazdag vizet inni – SOKAT! Segít még a langyos zuhany, a hidegvizes borogatás a homlokra ,tarkóra. Ilyenkor szigorúan tilos az alkohol, koffein – hasznos viszont az aszpirin: aszpirin+C-Bayern-nincs  WADA tiltólistán.

Felszerelés

A hőség az íjaknak sem tesz jót! Sose hagyjuk tűző napon,meleg kocsiban,még leajzott állapotban sem! Különösen a laminált és szarus íjak érzékenyek a hőségre, ezekre fokozottan kell vigyázni. Vigyük mindig árnyékos helyre,ahol jár a levegő és hagyjuk lehűlni, csak 15-20 perc után ajzzuk fel.

Figyelem! A nagy melegben a tradi íjak (üvegszál-műgyanta,biokompozit,szaru-ín íjak,de a lamináltak is) képesek deformálódni,és/vagy több fontot gyengülni. Tapasztalatom szerint a dakron, a fast flight flamish (sodrott) idegek is képesek megnyúlásra hőségben. Ezért fontos a gyakori ajzásmagasság mérés. Így egyébként nemcsak a fonterő veszik el, hanem az ideg nyúlásával a göbmagasság is alacsonyabbra kerül. Ha érthetetlenül alálövöldözöl, vagy csúnyán fut ki a vessződ(szitál fel-le), esetleg sérülést ejt a kezeden a toll kifutáskor, gondolj erre is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet