A 2015-ös év itthon 3D szempontjából az IFAA jegyében telik. Azonban sokan vannak, akiknek minimális rutinjuk van ebben a fajta szabályrendszerben és esetleg belefuthatnak olyan hibákba, amik az augusztusi Világbajnokságon kellemetlen pillanatokat okozhatnak. Összeszedtem most a szerintem legfontosabb dolgokat, amik fölött hajlamosak vagyunk átsiklani.

1. Nézz a lábad elé!

Nagyon fontos, hogy a többi 3D szabályrendszerrel ellentétben az IFAA-ben nem lehet a lábad a karó és a cél között! Mellette, mögötte lehet, sőt, egy karós kialakítás esetén a versenyző lába hátrafele maximum 6 inch, oldalirányba 3 láb távolságra kilóghat a karótól.

2. Gondold át, hogy segítesz-e a társadnak az árnyékolással

A kettő-, illetve három lövéses napon nagyon oda kell figyelni, hogy mennyire vagy segítőkész az ellenfeleiddel – ugyanis amennyiben belépsz az első karó elé, akkor az már egy lövésnek számít részedről. Tehát például, ha te még nem lőttél az adott célra és az aktuális lövő megkér, hogy árnyékolj neki mindkét karónál és te ezt meg is teszed, akkor egy mellét már be is írhatsz és csak a közelebbi karótól lőhetsz egyet!

3. Figyelj az íj kihúzására

Bár az IFAA versenyeken nincs időkorlát, de itt is van egyfajta szabályozás a lövésre: ez pedig az, hogy hányszor húzza ki az íjász az íját úgy, hogy nem lő. Ez a szám pedig 4, azaz 4. kihúzásra mindenképp el kell lőni azt a vesszőt.

4. Ésszel használd a kategória-besorolásokat

Sokan azt szeretik az IFAA versenyeken, hogy a célok kategóriákba vannak sorolva, így nem lehet irreális távokra rakni a célokat – mármint fölfele nem. Ugyanis már nincs az a régi szabály, ami a kategóriák alsó határát is megszabná. Ennek értelmében egy 54 méterig kirakható medve is lehet 25 méteren!

Kivétel: a három lövéses napon a szabályzatban benne hagyták a minimum távokat!

5. Csapaton belüli döntés joga

Alapvetően itt két fontos dologra kell odafigyelni: egyrészt vitás esetben (amikor a csapat nem tud dönteni), akkor a csapatvezetőnek van döntési joga. Amennyiben az ő kérdéses találatáról van szó, akkor a csapaton belüli, aznapi legeredményesebb versenyző dönt. Ha ez a kettő egy és ugyan az, úgy a második legeredményesebbre száll a jog.

+1. Ésszel keresd a vesszőt!

Nagyon fontos, hogy figyelj oda a mellé lőtt vessző(k) keresésére – ugyanis hivatalosan erre nincs külön idő szánva a versenyen. Ez azt eredményezi, hogy maximum addig van “időd” keresni, amíg a csapat értékel, vesszőt húz. Utána abba kell hagynod, hogy ne tartsd fel a mögötted jövő csapatot, vagy a saját csapattársaidat. Ha ennyi idő alatt nem találod meg, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy bízol a szerencsében, hogy valaki megtalálja és beviszi a táborba.

Fontos: a nemzetközi versenyeken a verseny idejét leszámítva nem lehet versenyző a pályán, így a “visszamegyek vesszőt keresni” nem járható út és akár kizárás is járhat érte!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet