2020. július 12-én megrendeztésre került a CEC 2020 II. forduló Budapesten. Maga a versenysorozatot 10 évvel ezelőtt indult a horvát íjász szövetségi kapitány, a szlovén pályaíjász vezető és a magyar szövetség elnökének közreműködésével azzal a céllal, hogy mintegy lépcsőfokot teremtsen a nemzeti és a világversenyek világa között. Fontos szempont volt még, hogy a feltörekvő versenyzők számára is elérhető legyen anyagilag a versenysorozat. Ezáltal biztosítva a nemzetközi versenyrutint, ami a világversenyekre való felkészülés egyik legsarkalatosabb pontja. A vasárnapi napon megrendezett versenyen 5 országból érkezett, összesen 91 íjász mérette meg magát különböző kategóriákban.

A CEC 2020 II. forduló versenyen a két fő kategória az olimpiai reflex és a csigás íj volt, amit nemek és korosztály szerint is bontottak. Öröm volt látni, hogy a különböző kategóriákból a kadet (15-17 év) és a junior (18-20 év) kategória is igen népes minden egyes kategóriában. A versenyen azonban része volt egyúttal a Pályaíjász Országos Bajnokság kvalifikációs-, és minősítő versenynek is, melyen a magyar versenyengedéllyel rendelkező, nem CEC kategóriában versenyzők is részt vehettek, így megjelent többek között a tradicionális és vadászreflex kategória is, Master korosztályban is (50 év felett).

Az első kvalifikáló része a versenynek két fordulóból állt, mind a két fordulóban 6×6 vesszőt lőttek ki a kategóriának megfelelő távon kihelyezett lőlapra. A két forduló között rövid szünet volt, ami elegendő volt arra, hogy a versenyzők megnézzék az eredményüket a versenytársaikkal összevetve.

A második kvalifikációs forduló végére kialakult a rangsor, amiből kategóriánként a legjobb 16 pontot elérő íjász léphetett tovább a nyolcad döntőbe, ahol már sorsolással kiválasztott párokba álltak és 5 kört lőttek 3 vesszővel. A kiesős meccs győztese a negyeddöntőbe jutott, a vesztes pedig kiesett a versenyből. A különböző kategóriák külön módszerrel pontozták az eredményeket. Míg az olimpiai reflex íjászok az 5 kör mindegyikét külön pontszerző körnek értékelték -egy kör nyertesének 2 pont jár, a döntetlen körért 1 pont jár mindkét versenyzőnek-, a csigásíjászok az elért pontszámot viszik körről körre, így az nyer, akinek a meccs végén több pontja van.

A döntő:

A kisesős fordulók végére az elődöntő végeredményéből következett a bronz, majd az arany döntő. Ahol az olimpiai reflex férfi, valamint a csigás férfi aranydöntőjét kamerás stáb közvetítette. Hazánk fiai közül Banda Árpád olimpiai reflex férfi kategóriában bronzérmet, olimpiai reflex junior női kategóriában Örkényi Lili ezüstérmet és Ónodi Boglárka bronzérmet szerzett. Tar Ferenc Milán bronzérmes lett az olimpiai reflex férfi cadet mezőnyében. Csigásíj kategóriában a férfiak között Szűcs Tibor bronzérmet, junior férfi kategóriában Varga Dávid arany-, Elekes Gergő bronzérmet nyert, Csernék István pedig cadet férfi kategóriában bronzéremmel térhetett haza.

Gratulálunk a résztvevőknek, és reméljük nemsokára újból beszámolhatunk a CEC versenysorozat újbóli magyar sikereiről. A terv szerint 2020. augusztus 8-án Horvátországban rendezik meg a következő, harmadik fordulót.

Nemzetközi versenyözön a nyár végén

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet