Ahhoz, hogy egy professzionális, nemzetközi szinten is az élvonalhoz tartozó atléta hosszú távon is sikereket érhessen el, elengedhetetlen a szponzorok, támogatók megléte. Nincs ez másképpen az íjászat világában sem.

Három külön csoportra tudjuk szétválasztani a szponzorokat relevancia szerint:

 1. az első csoport azon vállalkozásokat fogja össze, amik gazdasági tekintetben is az íjászatból élnek (pl.: íj- és vesszőgyártók)
 2. A második az úgynevezett átmeneti kategória. Ide azok a cégek tartoznak, akik termékeit, szolgáltatásait használja az íjász, viszont nem ők a fő célközönsége (pl.: ruházat, távcsövek)
 3. Az utolsó halmaz a maradék, azaz azok, akik tevékenységi köre teljesen irreleváns az íjászatra nézve, de mégis láttak benne fantáziát, üzleti lehetőséget (pl.: autógyártók)

wa_sponsors.PNGA World Archery világszervezet hivatalos szponzorai


A fenti három halmaz különböző elemeinek becserkészéséhez természetesen más és más kritériumokat kell teljesíteni. Ha úgy vesszük, a legegyszerűbb dolgunk az első kategóriával van. Egyszerűen csak jól kell teljesítenünk a nagy nemzetközi versenyeken, és előbb-utóbb felfigyel ránk vagy az aktuális felszerelésünket is gyártó cég, vagy egy másik. Természetesen ezt is fel lehet gyorsítani úgy, hogy mi magunk keressük meg őket, de ebben az esetben vagy elhajtanak minket, vagy sokkal kedvezőtlenebb támogatási ajánlattal fognak előállni.

Természetesen a másik két kategória képviselőinél is hasznos és célszerű jó teljesítményt felmutatva kopogtatni, de náluk egy fokkal kisebb eredmény is elegendő lehet. A harmadik halmaznál pedig előfordulhat, hogy szimplán a kapcsolati tőke és ismeretség elég ahhoz, hogy jó szponzorra találjon az ember.

Miért van szüksége egy íjásznak szponzorra?

A teljesség igénye nélkül álljon itt egy lista azon indokokról, okokról, amelyek szükségessé teszik azt, hogy egy profi íjász szponzort keressen.

 • Felszerelés finanszírozása
  • Egy élvonalbeli íjász felszerelése óriási költségvonzattal jár. Az íjat ugyan csak egyszer kell kifizetni (az élvonal maximum 2 évente cserélni szokta), de a vesszők fogyóeszközök, valamint az íjat is időnként szervizelni kell. Egy teljes felszerelés átlagosan 100 – 600.000 forint között van,íjtípustól és kiegészítőktől függően.
 • Nevezési díjak
  • Minden versenyre külön-külön nevezési díjat kell fizetni. Ez a hazai versenyeknél versenyenként 3-5.000 forint között mozog, egy Európa – vagy Világbajnokságra 30-40.000 forinttól kezdődnek a nevezési díjak. Ez utóbbiakra fizethetné a sportszövetség is természetesen, de a magyar valóság sajnos az, hogy nincs pénze rá, így ha valaki ki akar jutni egy ilyen megmérettetésre, más forrásokat kell találnia.
 • Szállás & Útiköltség
  • Tény és való, hogy kis hazánk nem foglal el egy fél kontinenst, de azért valljuk be, minden második hétvégén átutazni autóval az országot nem olcsó. És akkor még a határokon belül maradtunk. Amint a nemzetközi porondra kívánunk lépni, ez az összeg gyakorlatilag hatványozódni fog.
   A szálláson természetesen tudunk spórolni valamelyest, ha nem 4-5 csillagos szállodákban szállunk meg, de azt is szem előtt kell tartani a választáskor, hogy egy több napos verseny nagyon sokat kivesz az emberből, és egy sátras-hálózsákos éjszaka nem garantálja a feltöltődést egy kemény nap után.

Zárszó

Végezetül álljon itt egy gyors modell a fentiek tükrében. Az egyszerűség kedvéért saját magamat használom célszemélyként. Vizsgáljuk meg, hogy hozzávetőlegesen milyen költségei lennének annak, ha a World Archery Cup sorozatot végig szeretném versenyezni.
A felszerelésen annyit tudok spórolni, hogy maga az íjam megvan, így azt nem kell most megvennem. Viszont új vesszőkre szükség lesz, aminek darabja 8-9.000 forint. Egy tucatnál számolhatunk a kiegészítőkkel együtt 120.000 Forinttal.
A 2013-as szezon 5 helyszínen zajlott: Shanghai, Antalya, Medellin, Wroclaw, Párizs.Ebből az utolsó kettő még közelinek is mondható, hiszen egy lengyel és egy francia helyszínről van szó. Minden versenyre számolhatunk nyugodtan 7 nap kint tartózkodást, hiszen az akklimatizálódás fontos a jó teljesítményhez. Tehát kijelenthetjük, hogy helyszínenként az útiköltség és szállás 200-500.000 Forint / verseny. (Amennyiben nem a hivatalos szállások egyikén szállunk meg, úgy a nevezési díj 100%-os büntetési díjjal gyarapodik).
Ezen felül még ott van a 150 eurós nevezési díj is minden versenyre.

Ezek fényében azt hiszem kijelenthető, hogy az élsporthoz elengedhetetlen a szponzorok megléte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet