Dave Cousins az az ember, aki csigás íj kategóriában már minden versenytípusban elért a döntőkig a legkomolyabb megmérettetéseken. Erről még egy pofás kis Instagram postot is kitett a Sassariban megrendezett WA 3D Világbajnokság megnyerése után: Dave Cousins Instagram posztja.

De mivel ennek a cikknek nem “Íjászeredmények” a neve, ezért Dave sikereiről ennyit, nézzük meg inkább azt, hogy hogyan is működik ő a közösségi médiában. Általánosságban elmondható, hogy az esetek 99%-ban vizuális kommunikációt folytat, azaz főként képeket oszt meg a rajongóival minden platformon, attól függetlenül, hogy van-e lehetőség másra, vagy sem.

Facebook (Dave Cousins Facebook oldala)

dc_fb_post.PNGJöjjenek először a száraz tények: 1631 rajongó, valamint a tény, hogy az oldalt saját maga adminisztrálja, nincs mögötte egy professzionális stáb. Ez látszik a tartalom összetételén is, hiszen nem csak az íjászattal kapcsolatos élményeket – főként képeket – rak fel, hanem a kedvenc hobbija, a horgászat is sokszor kerül reflektor fénybe. Mivel szponzorált versenyzőről van szó, ezért természetesen nem maradnak el a különféle, a támogatók termékeit reklámozó bejegyzések sem, de ezek hasznos információkkal vannak ellátva, így egyáltalán nem zavaróak. Számomra, ami kicsit furcsa, hogy minden egyes bejegyzésében megköszöni a támogatóinak a támogatást, mindezt úgy, hogy fel is sorolja őket.

Nagyon okosan, tudatosan használja az úgynevezett hashtageket, amik által a Facebook új keresőrendszerével még könnyebben találhatóak meg a bejegyzései. Ezen felül más közösségi csatornákról (instagram, twitter) is erőszeretettel linkeli át a bejegyzéseit, ezzel generálva keresztirányú forgalmat.

Itt említenék meg egy negatívumot is. Nagyon minimális az interakció a rajongóival. Nem kérdez tőlük, a bejegyzéseikre se nagyon reagál, maximum egy lájkkal. Pedig lehetne úgy is hasznos dolgokat tanulni.

Twitter (Dave Cousins Twitter oldala)

Közel 2000 követő és 1500 bejegyzés. Számszakilag ezek az adatok Dave Twitter oldaláról, amiről első pillantásra is látszik, hogy gyakorlatilag átjáróházként, összekötőkapocsként használja a másik két médium között. Amit Facebookon vagy Instagramon megoszt, azt kitweet-eli, de exkluzív, csak Twitterre szánt információval nagyon ritkán találkozni.

Instagram (Dave Cousins Instagram oldala)

75 db kép, közel 400 követő. Ha a számokat nézzük csak, ez a legkisebb, viszont ne feledjük el, hogy az instagram egy nagyon szűk közönségnek szól, hiszen itt csak a fotómegosztásról szól minden, és mióta bármelyik képünket felhasználhatják reklámcélokra, eléggé megcsappant a felhasználók száma. Ettől függetlenül nem szabad lebecsülni ezt a felületet, nagyon sok érdekes, látványos képet találhatunk itt, ha nyomon akarjuk követni Dave verseny karrierjét.Erre a csatornára is igaz, hogy 99%-ban azonos a tartalom a többivel, így nem nagyon lehet lemaradni semmiről abban az esetben, ha valaki csak az egyik médiumot részesíti előnyben.

Összegzés

PROKONTRA
Rendszeres bejegyzésekDuplikált tartalom mindenhol
Hashtag használatSzponzorok zavaró listázása
Napra kész tájékoztatásInterakció hiánya

Megpróbáltam egy táblázatba összeszedni azokat a kulcsmotívumokat, amik szerintem jók, illetve kevésbé hasznosak Dave közösségi kommunikációját illetően. A gyakori bejegyzések, valamint az, hogy ezek a bejegyzések aktuálisak, nagyon pozitív. Erre remek példa volt a WA Világbajnokság időszaka, amikor minden nap, a pihenő idejében közölte rajongóival az állást, a helyzetet, képeket töltött fel a versenyről. Az viszont már kicsit szomorú, hogy mindenhova ugyan azok az anyagok kerülnek ki, ezért a rajongók nem érzik úgy, hogy mindenáron minden csatornán követni kell őt, valamint nem jutalmazza azokat, akik tényleg mindenhol figyelik a tevékenységét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet