Már nincs sok hátra és megkezdődnek a 2016-os nyári játékok Rióban. A World Archery összegyűjtött néhány érdekességet a résztvevőkről.

1. Olimpiai bajnokok

Három korábbi olimpiai bajnok is harcba száll Rióban azért, hogy duplázni tudjon. A modern Olimpiák történelmében egyedül Darrel Pace-nek sikerült eddig ez a bravúr – ráadásul ebből a három íjászból az egyik az a Ki Bo Bae, aki mint címvédő érkezik a tornára.

2. Nyerési esélyek

Olimpiai esélyesek a World Archery szerint
Olimpiai esélyesek a World Archery szerint

A fej-fej melletti küzdelmekben nagyon fontos minden lövés és a forma-időzítés. A World Archery összeállított egy listát az egyéni versenyzők eredményei alapján. Ezek alapján nagy eséllyel indulnak a kóreaiak az aranyéremért!

Ezen kívül több olyan íjász is szerepel a nyári játékokon, akik, ha az elmúlt időszak világversenyein döntetlenre álltak, akkor sose veszítettek ellenfelükkel szemben.

3. Rutinos résztvevők (?)

Rutinos olimpiai íjászok Rióban
Rutinos olimpiai íjászok Rióban

Korábban megszokott volt, hogy a versenyzők már 5-6. olimpiai szereplésen is túl voltak. A mostani versenyzők azonban viszonylag fiatalok ebből a szempontból: a legrutinosabb versenyző is “csak” negyedik alkalommal lép pályára Olimpián – ilyen tapasztalt versenyzőből is csak 6 van – köztük az a Viktor Ruban, akivel idén Banda Árpinak többször meggyűlt a baja a kvalifikációs versenyeken.

4. Újoncok Rióban

Elképesztő az az arány is, amit az “első bálozók” mutatnak. Az idei versenyen a résztvevők 66%-a először veszt rész Olimpián!

5. Első csapatversenyesek

Nem csak egyéniben indul sok újonc – több országról is elmondható, hogy ez az első alkalom, hogy csapatot tudnak kiállítani – szám szerint 6 ilyen országról van szó!

  • Azerbajdzsán
  • Dominikai Köztársaság
  • Líbia
  • Malawi
  • Nepál
  • Szlovákia

(forrás: World Archery)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet