Vannak úgynevezett beszédes nevek, címek. Olyanok, amiket ha meghall az ember, mindjárt tud valamihez kapcsolni. Ilyen volt gyerekkorunkban az indiánregények fénykorában Az Ezüst-tó kincse, A Nagy Medve fiai, s ilyen most a Zöld Völgy Íjászai. Ez utóbbi viszont nem egy indiánregény, hanem egy létező s működő íjászegyesület egy mátrai településen, Nagyrédén. Hogyan kezdődött? Hogyan is jött létre a „semmiből”, s maradt fenn egy kis településen egy sportegyesület?

A múlt – avagy hogyan kezdődött?

Réges-régen, ha nem is egy messzi-messzi galaxisban, de egy mátraaljai településen néhány fiatalember még a 2000-es évek elején elhatározta, hogy ha már érdekli őket az íjászat s sajátjaik is vannak, miért ne űzhetnék a hobbit szervezetben? Ennek az egyik legnagyobb akadálya a pálya hiánya volt. Hol lehet olyan területet találni, ami jól megközelíthető, de mégis távol a világtól? A helyi tópart környéke? Érdekes asszociációkra adhat okot (lövünk egy pontyot… repülő halak tóba telepítésével megvan a mozgó célpontra lövészet is). Egyébként is: a környék sok mindenre jó, de erre nem. Mígnem az önkormányzat illetékese felvetette, hogy gyerekek, van egy terület, ami a helyi téeszé (bizony, még létezett), de használaton kívüli. Beszéljetek velük. Megtörtént. A megállapodás is, a tereprendezés is (több kamionnyi szemetet szállíttattak el) mígnem a szeméttelepből íjászpálya, néhány lelkes, íjászatot kedvelő fiatalemberből pedig egyesület lett.

A jelen – avagy mi van most?

Jelenleg egy hagyományőrző egyesület keretein belül, önállóan működünk. Pénteken és vasárnap edzés, ahol vasárnaponként várunk mindenkit, akit érdekel az íjászat, szeretné kipróbálni őseink sporteszközzé szelídült fegyverét, elmúlt 5 éves, de nem idősebb 115 évesnél, de szeretne két órát jó levegőn, jó társaságban, jó programmal tölteni.

Mivel a pályát csak a kék ég fedi, ezért a rendszeres edzések időpontja is időjárásfüggő. Március 15-én, mikor már nyit a tavasz, az első virágok, meg a Zöld Völgy íjászainak pályája is. Megtartjuk az első közös edzést, majd az első házi versenyt, ahol is minden résztvevő kap egy jó hangulatú napot, a verseny végén pedig, a pontjai összesítése után egy visszajelzést a saját eredményességéről. Mivel ez csak házi verseny, így az első helyezettnek – díj gyanánt – egy közös taps és az őszinte elismerés jár. azt követően pedig megtartjuk az első (vagy második) nyársalást. Ez utóbbi – mármint a jó hangulatú nyársalás – a házi versenyek szinte nélkülözhetetlen befejezése is. Persze, ez nem azt jelenti, hogy csak egymással mérnénk össze tudásunkat. Besenyszögön, Ónodon, Füleken megtartott versenyek rendszeres résztvevői vagyunk.

Mivel elsősorban hagyományőrző íjászattal foglalkozunk – főleg tradicionális íjakat használunk – ezért az évenként megtartott nyílt napokon, mikor is a pályára jöhet boldog-boldogtalan, Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, a körülményekhez képest igyekszünk autentikus környezetet teremteni: jurtasátort állítunk, azt berendezzük, az érdeklődőkkel megismertetjük a rovásírást, a gyerekeket a korhoz köthető témájú kifestővel várjuk, s természetesen bárki kipróbálhatja az íjainkat.

S hogy mi a jövő?

Minél több emberrel megismertetni a tevékenységünket, megszerettetni az íjászatot, s felhelyezni egy kis mátraaljai települést arra a képzeletbeli térképre, ahol a lelkes, íjászatot kedvelő emberek vannak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Most szólj hozzá!
írd be ide nevedet